Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Milyen az egészség szempontjából ideális szék?

2008.01.04

Valószínűleg már az őskorban kialakított a megfáradt ember, ülésre és pihenésre alkalmas eszközöket a természetben talált tárgyakból. Ahogy az evolúció során finomodtak az eszközök, úgy változtak a test arányainak és a pihenés igényeinek megfelelően az ülőhelyek is. A neves építészek szinte mindegyike megalkotta a maga székét, amely talán jobban összeforrt nevével, mint egy-egy híres épülete. Van ugyanis valami kivételes a székben, amely a mindennapiság ellenére a tervezői eredetiség tárháza.Kép A szék megalkotásakor közvetlen módon kell szembesülnie a tervezőnek az emberrel, hiszen a szék a személyes élettér része, és az ember rendkívül sokszínű élettevékenységi körben teremt vele szoros kapcsolatot, legyen az a munka, a pihenés vagy a szórakozás világa.

 

Más megközelítésből a szék és mindenféle ülőbútor, ahogyan Le Corbusier is vallotta – „a ház voltaképpen egy lakógép, a karosszék voltaképpen ülőgép”-, egy ülőgép kell, hogy legyen. Az emberi test arányait és az üléssel kapcsolatos követelményeket kell követnie. A különféle tevékenységek során más és más testhelyzetet veszünk fel, a korszerű széken ennek megfelelően ajánlatos állítani a magasságon, háttámlán és a dőlésszögön.

 

Nincs olyan ülőbútor, amely a mindennapi életben előforduló összes igénynek és élethelyzetnek megfelelne. Egy szék funkciója abban merül ki, milyen igényeket próbál kielégíteni. A dinamikus ülés és a mozgással járó pihenés mellett kímélnie kell a hátat és lehetővé tennie az egyenes testtartást, biztosítva ezzel a gerinc védelmét. Az ülés akár íróasztalnál, autóban vagy kényelmes fotelben történik, civilizációnk típusos testhelyzetévé vált, de a gerinc szempontjából elég kedvezőtlen, ezért fontos, hogy figyelmet fordítsunk az ülőbútorra.

 

Az európai székek magassága általában azonos norma szerint készül. Ennek alapja a lábszár átlagos magassága. De ami egy 170 cm magas embernek ideális, az egy alacsonyabb vagy magasabb számára nem. A szék magassága akkor tökéletes, ha üléskor a comb vízszintes helyzetű és a térdet 90-100 fokban be lehet hajlítani.

 

 

Kép

 

Néhány konkrét példa az anatómiailag megfelelő székre:

 

-         az irodaszék: az állíthatóság ennél a típusnál alapvető követelmény. A szék elülső peremének padlótól számított magasságát úgy kell beállítani, hogy az azonos legyen a széket használó személy lábszárának hosszúságával. A szék ülőfelszíne vízszintes legyen, de előnyös, ha az ülőlap előredönthető 15 fokot, ugyanakkor a csúszást megakadályozza. Az elülső pereme legyen lekerekített, hogy ne nyomja a combot. A háttámla idomuljon a test formájához, magassága állítható legyen és támassza meg a gerincet a medence felső részén. A háttámlán függőleges és vízszintes irányban is kis előre boltosulásnak kell lennie. A szék stabilitását legjobban az ötágú csillagban elhelyezkedő, lehetőleg guruló lábak biztosítják.

 

-         Otthoni szék: amelyet étkezés, barkácsolás közben használunk. A szék magasságát a testmagasság és az asztal magassága alapján kell meghatározni. Gyerekeknél szokásosa lábtartó használata is. Az ülőfelszínnel szemben támasztott követelmény hasonló, mint az irodaszéknél. Akkor biztosított a kényelmes ülés, ha a felszíne domború. A széklábak ne tapadjanak a padlóhoz, könnyen mozgathatók legyenek.

 

-         Fotel, pihenőszék: pihentető és kényelmes ülést biztosítson olvasás, beszélgetés, zenehallgatás és tévézés közben. Ülőfelszíne jó kárpitozás esetén hátrafelé lejt maximum 15 fokos szögben, és a felülete nem csúszós. Ülőmélysége olyan, hogy szabad helyet biztosít a térdhajlat és a fotel pereme között. Az ülés magassága általában 38-42 cm között megfelelő. A háttámla kiképzése előredomborodó legyen, semmiképp sem bemélyedő.

 

-         Az autóülés: sokan órákon át vezetnek, ezért fontos a beállítása. Az ideális autóülés háttámlája szintén hátrafelé dől kb. 30 fokot, teljesen alátámasztja a combot, valamint megtámasztja az ágyéki gerincet és a tarkót is.

 

A funkcionalitáson kívül más tényezők is befolyásolják az ülőbútor iránti igényt, például a nem és a kor. A férfiak inkább az erős, angol típusú széket, foteleket kedvelik, míg a nők a kecsesebb, könnyebb stílusokat. Kép A fiatalok hamarabb választanak design széket, míg az idősebbek maradnak a hagyományos, kényelmes, elnyűtt foteleknél. A nagyszülők és a kismamák kedvencét sem hagyhatjuk ki, a hintaszéket, de meg kell említeni a mozgáskorlátozottak életét megkönnyítő tolószéket is, amelyből először a Thonet cég gyártott.

Kép

A rendkívüli kínálatnak köszönhetően mindenki a saját ízlésének és kívánalmának megfelelően választhat ülőbútort. De a döntés során egészségünk megóvása érdekében, vegyük figyelembe a fenti szempontokat is.

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.