Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mazsolázzunk!

2008.01.04

Ha azt kérnék tőlünk, hogy soroljunk fel olasz vagy görög nemzeti különlegességeket, sokféle étel-ital, sajátság jutna eszünkbe, de nem biztos, hogy a mazsolát említenénk. Pedig a mag nélküli szőlőfajták megaszalódott bogyója az olasz és görög szőlőtőkék jellegzetes terméke. A mazsola elnevezés is az olasz Napoli di Malvasia nevéből ered; és a tölgyfahordóban érlelt görög mazsolabor számos híres ember - mint például Liszt Ferenc-kedvencévé vált.

 

Kép A mazsola tápanyagtartalma épp olyan magas, mint a szőlőé. Az eredeti eljárás szerint a mazsolát rajtahagyják a tőkén és a nap erejének segítségével aszalódik tápláló édes finomsággá. Néhol kemencében végzik ezt a folyamatot, persze a természetet nem lehet teljesen utánozni. A legértékesebb mazsola nagy szemű és mag nélküli szőlőbogyóból aszalódik, de a sötét szőlőfajták mazsolája szintén megbecsülendő, mivel antioxidánsként viselkedik, segít a káros sejtek kialakulásának megfékezésében.

 

Ez az apró természetes édesség, hasznosabb, mint gondolnánk, mert jelentős immunerősítő, gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkezik. Segít megelőzni az allergiát, jótékonyan hat a fogakra- de azért vigyázzunk, mert a cukortartalma magas-, sőt még köhögésre is hatásos. Kiemelkedő mennyiségű P- és K-vitamint találhatunk benne, amelyekhez nehezen jut a szervezetünk.

 

A mazsola előnye, hogy megfelelő helyen tárolva egy évig is eláll. Főként süteményekben találkozhatunk vele –különösen akkor ízletes, ha rumban megpuhítva tesszük a desszertbe-, de magában is nyugodtan nassolhatjuk. Immunerősítés céljából pedig egy éjszakára áztassunk be vízbe egy maréknyi mazsolát, majd reggel igyuk meg a levét és fogyasszuk el a szőlőszármazékot.

Kép

Az igazi mazsolakedvelőknek ajánlhatóak az alábbi receptek:

 

 Mazsolás lepény

 

 Hozzávalók: 8 tojás, 8 evőkanál cukor, 1 citrom leve és reszelt héja, 2 dl liszt, 2 dl tejföl, 10 dkg mazsola

 

Elkészítés: A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, majd hozzákeverjük a citrom levét és héját. A mazsolát leforrázzuk, és az előbbiekhez keverjük. Ezután beleszitáljuk a lisztet, az egészet jól összedolgozzuk. Beletesszük a tejfölt is. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és a masszához tesszük. Végül margarinozott, lisztezett tepsibe öntjük. Előmelegített sütőben megsütjük.

 

 Mazsolás fánk

 

 Hozzávalók: 25 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 2 dl tej, 3 dkg margarin, 2 dkg cukor, 2 tojássárgája, csipet só, 5 dkg mazsola

 

Elkészítés: A tejben megfuttatjuk az élesztőt, hozzákeverjük a lisztet, sót, margarint, cukrot és a mazsolát. Addig dagasztjuk, amíg el nem válik a tál oldalától. Meleg helyre tesszük. Kelés után kinyújtjuk és kiszaggatjuk. Forró olajban kisütjük.

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

bagosibogi@freemail.hu

(Boglarka, 2008.06.24 18:07)

Orommel olvasom a mazsola jotekony hatasait. A magam reszerol nagyon szeretem csipegetni, s a muzlimbe is teszek neha egy kis extra adagot belole.

 

Profilkép


 


Utolsó kép



Archívum

Naptár
<< Június / 2018 >>