Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fogas kérdések

2008.01.04

Kép A fogak az állkapocs üregeiben ülő, kemény csontképződmények, mégis a testünk egyik legérzékenyebb részei. A fogak épségét óvnunk kell, mert azok egy életre rendeltettek, és ha egyszer elveszítettük őket, nincs másik helyettük. A fogakra úgy érdemes vigyáznunk, mint 32 szem igazgyöngyre. 

 

A fogak feladata a harapás, a táplálék felaprítása, az emésztés első állomása. A fogak látható része a korona, az állkapocsba beágyazott rész a gyökér, az előbbit kemény, fényes zománc, az utóbbit csontkemény cement borítja. A kemény, erős alkotórészeket is kikezdik a szájba került anyagok, elszíneződnek, besárgulnak, kilyukadnak. Kép A megelőzés biztosítja a leghosszabb élettartamot. Mit tehetünk ezért? Az egészséges fogak megőrzésének három alappillére van: a legalább napi kétszeri fogmosás, a fogközök kitisztítása és fogorvosi ellenőrzés. A fogmosás minősége és mennyisége egyaránt befolyásolja a fogak állapotának alakulását. Nem az a lényeg, hogy minél erősebben végezzük ezt a műveletet, hanem, hogy célirányosan és alaposan. A legideálisabb az lenne, ha minden étkezés után megmosnánk a fogsorunkat, de erre nincs mindig lehetőségünk. A fogmosásra sokszor sajnáljuk az időt, gyorsan túl akarunk esni rajta, mégsem szabad elkapkodni, mert sok fájdalomtól és problémától kímélhetjük meg magunkat, ha néhány perccel többet szánunk erre a műveletre. Egy fogmosásnak minimum három percig kell tartania. Másik preventív módszer, ha nem fogyasztunk sok fogrongáló táplálékot. A fogközök tisztítása szintén ugyanolyan hangsúlyú, mint a fogkefe használata, erre mégis  kevesebben figyelnek, pedig hiába távolítjuk el a fogak felszínéről a lerakódásokat, ha a fogak között ott maradnak. A megfelelő tisztítóeszközök kiválasztására ugyancsak gondot kell fordítani. Kép A fogkefét háromhavonta cserélni kell, és az egyéni szükségleteinknek megfelelőt tanácsos választani, például apró fogakhoz kisebbet, érzékeny ínyhez puhábbat. A fogselyem használatát ugyanúgy tanítani kellene a gyerekeknek, mint a fogkeféét. A fogkrémek kínálata ma már óriási, ki erre, ki arra voksol, a legjobb, ha saját magunk tapasztaljuk ki, melyik jobb számunkra, vagy a fogorvostól kérünk tanácsot, melyik az igazán hatékony. A szájban gyakran telepednek meg kórokozók, amelyek kisebesedést, rossz leheletet okoznak, a fogmosás mellett ezeket sem hanyagolhatjuk el. Sokféle szájöblítőt, ecsetelőt lehet kapni ezekre a bajokra.

 

Régi bevált fogápolási módszerek közül is hasznosíthatunk egyet - kettőt. A fogak elszíneződését oldhatjuk, ha szódabikarbónával dörzsöljük át a fogakat, vagy a fogkefére cseppentet citromlevével.Kép Nem árt azonban vigyázni a drasztikus fehérítéssel, mert tönkre teheti a fogzománcot. A fogászaton kikísérletezett, biztonságos fehérítési módokat alkalmaznak.

 

Hatékony szájvizet is készíthetünk otthon, ha két kávéskanál sót meleg vízben feloldunk, és ezzel öblögetünk. A só azért jó a fogaknak, mert semlegesíti a fogakon maradt savat, megelőzve a lepedék képződését. Friss leheletet biztosít a kamillatea, és még a gyulladásokra is jótékonyan hat. De szájfrissítő a meleg vízben elkevert egy csepp borsmenta olaj is.

 

 A gyermekeknél az első fogak megjelenése jelzi, hogy el kell kezdeni a fogápolást. A kicsik utánzással sajátítják el a fogmosás lépéseit, ezért példaként kell előttük állnunk.

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.