Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tavaszi fáradtság ellen

2008.02.29

A tavasz egy különleges évszak, a megújulás, a kezdet és a szerelem időszaka. A környezet átalakul, kisüt a nap, kizöldülnek, virágba borulnak a növények, az állatok levetik téli kültakarójukat, párt keresnek. Mindez a változás a csillagászati tavasz 92 napja alatt történik. A különböző kultúrákban többféle átmeneti rítus kapcsolódik a kikelethez. Már az ókori rómaiak Floraliákat tartottak a tavasz istennőjének, Floranak hódolva: kecskéket és nyulakat űztek a szabadban.Kép
 Ahogyan a természetben váltakoznak az évszakok, ugyanúgy átalakulás történik az emberi testben és lélekben is. Szinte mindenkit megvisel az évszakok forgása, főleg így tavasszal érezhetjük magunkat kimerültnek, fáradtnak, aluszékonynak, lehangoltnak. Amint a természet ébred, hasonlóképpen kell alkalmazkodnia az embernek a forduláshoz, hogy egyensúlyát megtartva örömet találjon. A tavaszi fáradtság a hosszú, sötét napok következménye, a szervezet a hideg elleni védekezésre használta energiáit, a vitamin- és ásványianyag-tartalom is kiürül ekkorra. De ne feledjük, a tavaszi fáradtság nemcsak a testből ered, hanem a lélekből is. Ezért nemcsak a test felfrissítésére, hanem a lélek megújítására ugyanúgy gondot kell fordítani.

Kép A test fáradtságának leküzdése természetesen sok passzív pihenéssel, alvással támogatható, de nem szabad ellustulnunk, szükség van aktív pihentető tevékenységekre is, amelyek kicsit felrázzák a testet téli álmából. Mindenféle szabadban végzett sport hasznos: kerékpározás, görkorcsolyázás, futás, séta, lovaglás. Azért fontos, hogy sokat legyünk ilyenkor a szabad ég alatt, mert a téli zárt térben töltött idő ugyancsak elszívta erőnket. A friss levegő jótékony a bőrnek, a tüdőnek, a keringésnek, az ember vére szinte felpezsdül. A napfény új energiával tölt fel bennünket, ezt még fokozhatjuk egy kis szoláriumozással is. Emellett nemcsak a kinti levegő hasznos, hanem a természet egyéb ingerei is, mint a virágok színe és illata, nincs ember, akire ezek ne hatnának serkentőleg. 

 

Kép Ha módunk van rá, ültessünk virágot, figyeljük, miként kel életre, növekszik. De a lakásunkat és a munkahelyünket is felvidíthatjuk egy-egy virágzó cserepes növénnyel.

 

 Tavasszal „minden madár társat választ”, ilyenkor különösen érzékenyek vagyunk a szerelemre. Legyünk nyitottak, ismerkedjünk, flörtöljünk, nyíljunk ki, ahogyan a fák rügyei. Feledhetetlen élményekkel szerezhetünk örömet társunknak és magunknak egyaránt egy-egy szabadban töltött közös tevékenységgel, például kirándulás, kertészkedés, sport, séta. A tavaszi megfázásokat elkerülhetjük rendszeres szaunázással és úszással.

A pihenésen kívül belsőleg szintén karban kell tartanunk a testünket. Elsődleges szerepet kap ebben az esetben is a táplálkozás. Törekednünk kell arra, hogy a téli lerakódott méreganyagoktól, esetleges zsírpárnáktól megszabaduljunk. Mindenképp szánjuk rá magunkat valamilyen salaktalanító, méregtelenítő kúrára. Aztán jöhetnek az új energiát tartalmazó friss zöldségek és gyümölcsök. A tavaszi étrend legyen tápláló, könnyű, hogy erőre kaphassunk, mellőzzük a zsírokat, üres kalóriákat. Készítsünk például színes tavaszi salátákat. A megfelelő vitaminbevitelre kifejezetten figyelni kell, ezért, ha úgy érezzük, természetes módon nem fogyasztunk elég ásványi anyagot, pótoljuk valamilyen vitaminkészítménnyel. Esetleg szükségünk lehet egyéb roboráló készítményre is. Fontos, hogy sok-sok C- és E-vitamint juttassunk a szervezetbe, valamint magnéziumot.

 

A citromnak rendkívüli frissítőKép hatása van, próbáljuk ki külsőleg-belsőleg egyaránt. Reggel tusolás közben a mosdókesztyűre csepegtetett citrom illóolaj üdítőleg hat egész nap a bőrre. Napközben, ha nagyon eluralkodik rajtunk a fáradtság, vattapamacsra cseppentve, majd belélegezve szintén alkalmazhatjuk, sőt érdemes bekenni vele a tarkót is. Az élénkítést igyekezzünk koffeinmentesen megoldani, gyógyteák és zöld tea fogyasztásával. De jótékony a reggel elfogyasztott mézes-citromos ásványvíz, a frissen facsart citrusfélék ivása is.

 

Külsőnk ugyanúgy megújulásra vár, mint belsőnk. A bőr fellélegzése érdekében gyakran dörzsöljük le az elhalt hámsejteket. Viseljünk lenge, könnyedebb ruhákat. Frissítsük fel a hajvégeinket is, de a tavasz kitűnő alkalom arra is, hogy új frizurát, új hajszínt próbáljunk ki. A megújulás legyen teljes! Vegyünk néhány új ruhadarabot, válasszunk vidám, színes kelméket. Sminkünk színeit ugyancsak cseréljük tavasziasra. Parfümünket szintén megváltoztathatjuk valamilyen virágillatra, vagy olyanra, amelyik serkentőleg hat ránk. Jót tesz egy-egy masszázs is fáradt izmainknak, de egy wellness hétvége alatt komplex regeneráló kúrában lehet részünk. 

 

A környezetünkben úgyszintén szükség van egy kis újításra. A tavaszi nagytakarítás még a legmélyebb fáradtságból is felrázza az embert. Az ablakot tartsuk minél többet nyitva, hogy a tiszta levegő beáramolhasson, és húzzuk ki a függönyt, hogy a napfény besüthessen.

 

Kezdjük a napot egy minimális tornával nyitott ablaknál, azonnal elillan a fáradtságunk. A nap folyamán iktassunk be egy kis sétát. Kiránduljunk sokat, váljunk eggyé a természettel, érezzük, hogy élünk és, hogy a természet részei vagyunk.

Kép

 

A rügyfakadás remek alkalom arra, hogy új dolgokba kezdjünk, például tanuljunk valamit, rögtön érezni fogjuk, hogy az izgalom és az öröm száműzi tavaszi fáradtságunkat.

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

lola

(lola, 2008.03.10 21:28)

Örömmel olvastam,örülök hogy egy ilyen oldal létrejött!!