Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tápláló fehérjeforrás túróból

2008.01.03

Az egészség megőrzésének egyik alapfeltétele a megfelelő táplálkozás. Elegendő mennyiségű és minőségű fehérjére, zsírra és szénhidrátra, valamint ásványi anyagra és vitaminra van szükségünk. A szervezet alapvető építőkövei a fehérjék, amelyek nélkülözhetetlenek az életműködéshez. Kép Természetesen a legjobb fehérjeforrások közé tartoznak a tejtermékek. Így a túró is magas fehérjetartalommal rendelkezik, amit rendkívül sokféleképpen fogyaszthatunk. Sós és édes formában egyaránt számos étel alapanyaga. Gondoljuk csak végig, hányféleképpen kerül a tányérunkra: csusza, sztrapacska, gombóc, rétes, torta, pogácsa, körözött. De egyéb túrós készítmény közül ugyancsak választhatunk olyan finomságokat, mint például a közkedvelt Túró Rudi.

De hogyan készül és mi is a túró? Hazánkban leginkább tehén- és juhtejből állítják elő. Pasztőrözött és fölözött tejből tejsavbaktériummal készítik, úgy, hogy a tejfehérjét kicsapatják, ami magába zárja a zsírt és a vizet, a tejsavót pedig kicsorgatják. Végül zacskós vagy préselt kiszerelésben vásárolhatjuk meg ezt az értékes terméket, és készíthetünk belőle tápláló és ízletes ételeket, desszerteket. Érdemes kipróbálni néhány különlegességet:

 

Kép

Gyümölcsös túrókocsonya

Hozzávalók: 20 dkg túró

10 tojás sárgája

1dl tejszín

10 dkg gyömbér

1dl gyümölcslé

2 dkg vaj

A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a tejszínt, a gyümölcslét,, a tojások sárgáját és a gyömbért. Kivajazott formába tesszük. A keveréket formával együtt meleg vízbe állítva lassú forralással megpároljuk. Végül kihűtjük.

 

Túróval töltött csirke

Hozzávalók: 2,5 kg csirke

80 dkg túró

6 tojás

5 zsemle

1 csomag metélőhagyma

4 dkg só

bors

15 dkg zsiradék

A túrót szitán áttörjük, hozzákeverjük a tojásokat, az áztatott és áttört zsemlét, sót, borsot, majd ezt a csirke bőre alá töltjük. A csirkét befűszerezzük, zsiradékkal meglocsoljuk és megsütjük.

 

Vitaminsaláta

Hozzávalók: 2 fej saláta

2 db paprika

4 db paradicsom

1 doboz gombakonzerv

10 dkg főtt zöldborsó

10 dkg főtt sárgarépa

20 dkg túró

2 pohár joghurt

2 dkg só

bors

A zöldségeket megtisztítjuk, egyenletes darabokra vágjuk. Az összevágott anyagokat fűszerezzük és meglocsoljuk a túró és joghurt keverékével.

 

Ananászos túrókrém

Hozzávalók: 35 dkg túró

4 tojás sárgája

4 dl tej

15 dkg porcukor

25 dkg ananászkonzerv

1 csomag vaníliás cukor

reszelt citromhéj

15 dkg zselatinpor

A tejet a tojássárgájával, a cukorral, citromhéjjal összekeverjük, majd gőz fölött krémmé főzzük. Kevés ananászkonzerv levében a zselatinport feloldjuk. A túrót áttörjük. A kihűlt krémhez hozzákeverjük a túrót, a zselatint és az ananászt. Poharakba töltjük és megdermesztjük.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.