Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Méregtelenítés böjttel

2008.01.04

A mindennapok során rengeteg mérgező anyag rakódik le szervezetünkben, amelyek negatív befolyással vannak egészségünkre. Élelmiszereink legtöbbjét szintetikus adalékokkal  színezik, javítják, lágyítják, ízesítik, konzerválják… Időnként meg kell szabadulnunk ezektől a káros anyagoktól. De hogyan, melyik a legjobb módszer? A böjt ősidők óta bevált méregtelenítési folyamat. Az állatok ösztönösen tudják, hogyan kell megválniuk a fölös anyagoktól, és ha megbetegszenek, nem esznek, hagyják, hogy a szervezetük csak a gyógyulásra koncentráljon. Az embereknek ugyancsak ki kellene használnia saját organizációja működését.

 

Kép A böjtölés azt jelenti, hogy semmilyen táplálékot nem veszünk magunkhoz egy meghatározott ideig, csak folyadékot, leginkább vizet. Lehet ez egy 24 órás böjt, néhány napos, akár egy hétig is eltarthat vagy tovább, de hosszabb idő esetén mindenképp felügyelet mellett.

 

 A szervezet ösztönösen reagál a helyzetre, eleinte okozhat némi rosszullétet az éhség, ám ez elmúlik. A vízbe tehetünk egy kis mézet és citromot, hogy enyhítsünk a kellemetlen érzésen, de ne együnk gyümölcsöt sem, mert az már nem böjt.Kép

 

Majd megkezdődik a méregtelenítés. A tisztítást szinkronban végzi a bélrendszer, a vesék, a tüdő és a bőr. Először a zsír oldódik föl, ettől jobb lesz a vérnyomás és a pulzus, máris jobban érezhetjük magunkat.

 

Az összes energia, ami eddig az emésztést, anyagcserét, kiválasztást végezte, arra használódik, hogy a mérgek kiürüljenek. Ilyenkor érdemes sokat pihenni, lefeküdni, az alvás elősegíti a méregtelenítést, de sétálhatunk is a friss levegőn, hogy a szervezet végezhesse a dolgát, energiánkat ne pazaroljuk másra. Elsődleges, hogy ne nyomasszuk magunkat gondokkal, bajokkal, helyette lazítsunk. A test megtisztítja önmagát, meggyógyítja és regenerálja. Ezután valami új indul el, amit úgy tapasztalunk, hogy a hosszabb ideig tartó táplálékmegvonás dacára nem gyengeség, hanem erő, energia járja be testünket, lelkünket egyaránt, mi több az agyunk is élesebben működik.

 

Kép Böjt során megszabadulhatunk a káros anyagoktól, sőt megfiatalodhatunk, mert a lerakódott hulladékanyagok fokozzák az idő előtti öregedést. A bőr tisztává és fiatalossá válik, a szem csillogóvá, az érzékszervek intenzívebben működnek, és megszűnnek az alvási problémák. Nem utolsó szempont, az sem, hogy fölös kilóktól is megszabadulhatunk.

 

A méregtelenítés segítségével nyugodtabbá válunk, derűsebbé, kiegyensúlyozottabbá, könnyebben vehetjük az akadályokat, továbbá pozitívabban gondolkodhatunk.

 

A böjt után fokozatosan kell visszatérni az étkezéshez, a legjobb salátákat fogyasztani, párolt zöldségeket, gyümölcsleveket, főzeléket, semmi esetre sem húst. Ezután ajánlatos nagyobb gondot fordítani az egészséges táplálkozásra, például a friss zöldségek és gyümölcsök mindig tisztító hatással, bírnak. A böjtöt követően az elme fokozottabban képes ellenőrzése alatt tartani az egész testet, ha nem térünk vissza helytelen életmódunkhoz, a siker fenntartható. Időnként mégis kedvező megismételni a kúrát, de beiktathatunk akár minden héten egy-egy nap böjtöt.

Kép

 

A böjt a szervezet legtermészetesebb és leghatékonyabb karbantartója, de ne feledjük, hogy kihívást jelent mind a testnek, mind a pszichének, csakis elővigyázattal és erős elhatározással végezzük. Azonban az eredmény kárpótol az esetleges kellemetlenségekért, és megvalósulhat az, amit Pitagorasz korában úgy fogalmaztak meg, hogy „ép testben ép lélek”.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.