Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egészség és otthon

2008.01.04

 Kép A szennyező anyagok a levegővel, a cipőnkkel, a háziállatokkal bejutnak a lakásba, majd megtelepednek a bútorokon, a tapétán, és mozgásunkkal felkavarva bejutnak a szervezetünkbe. Mi magunk szintén termelünk káros anyagokat: cigarettafüst, konyhai hulladékok. Ezek az anyagok fejfájást, szédülést, levertséget, mentális bajokat idézhetnek elő. Érdemes tehát gondot fordítani néhány velünk élő szennyeződés eltávolítására. Ilyenek a por, a penész, a légszennyezettség, és a baktériumok. A takarítás során fontos, hogy az apró részletekre ugyanúgy odafigyeljünk.

Az egyik lényeges mozzanat a szellőztetés. A levegő szilárd-és gázhalmazállapotú szennyeződéseinek mennyisége óriásira emelkedett. Ez a fajta piszok számtalan esetben okoz betegséget. A testünket rendkívüli megterhelésnek tesszük ki a szennyező anyagokkal való érintkezés alkalmával. Példaként említsük, hogy naponta 20 000- 60 000 alkalommal veszünk levegőt, a tüdőnek így kb. két evőkanálnyi koszt kell elviselnie.

A konyhKépában a tűzhely fölé ajánlatos szagelszívót szerelni a főzés során keletkező gőzök és maradványok eltávolítására. A gázrózsákra ráégett ételt ugyancsak el kell tüntetni, hogy ne termeljen újabb szennyeződést a következő főzéskor.

A legnagyobb ellenségünk a lakásban a por. Bárhogyan is próbálunk megszabadulni tőle, mindig előtűnik valahol. Vannak olyan helyek, amelyekre különös figyelemmel kell lenni a portalanítás szempontjából, ilyenek a csillárok, a felső polcok, a beépített szekrények, a gardróbok. Nem véletlen, hogy az allergiák leggyakoribb oka a por, mert megtalálhatóak benne a baktériumoktól kezdve a vírusokon át, a pollenek, fa-, toll- és hajtörmelékek, bőrmaradványok, ételmorzsák, vakolatdarabok, és még ki tudja mi minden. A poratkák a legtöbb lakásban jelen vannak. Megbújnak a bútorkárpitban, az ágyneműben, minden magas páratartalmú, sötét helyen. A ventilátor, a légkondicionálás és a fűtés felkavarják őket a levegőbe, sok emberből allergiát kiváltva. Porszívózással nem minden esetben tudjuk eltávolítani a port megfelelően, mert maga a porszívó visszakeveri a por nagy részét a levegőbe. A leghatékonyabb a központi porszívó és vízszűrős takarítógép. Olyan filtert javasolt használni, amely megtisztítja  távozó levegőt. A porzsákot pedig már félig telt állapotban ki kell cserélni.Kép

A levegő páratartalma nagymértékben befolyásolja a baktériumok és a poratkák szaporodását, ezért jobb alacsony páratartalomra törekedni. A legideálisabb a 40-60%-os páratartalom.

De vannak olyan vegyi anyagok is, amelyeket minden nap használunk, nem tudjuk, de fokozzák a levegő szennyezését a lakásban: a spray, a fémek tisztítására szolgáló vegyületek, a bútorfények összetevői (fenolok, formaldehid), helyette tanácsosabb méhviasztartalmút választani.

Sok háztartásban van jelen a penész. Nemcsak látványa csúnya, de egészségtelen vele együtt élni. A penészgombák a magas páratartalmú, meleg, sötét helyet kedvelik. A fürdőszoba és konyha ideális hely számukra, például a padlólapok fúgái, nedves törülközők, kádkilépők, zuhanyfüggöny. Védekezni ellenük a páratartalom optimalizálásával lehet, valamint használat után a nedves területek szárazra törlésével.

                      Kép

A baktériumok, egyéb szennyeződésekhez hasonlóan kerülnek be a lakótérbe, ahol kedvező körülmények esetén, 26-38 oC hőmérsékleten, hosszú ideig életben maradnak. Gyakori szellőztetéssel felhígíthatjuk a levegőt, ezáltal pedig a kórokozó részecskék száma lecsökkenthető. A rendszeres fel-, le-, és kimosás mellett így óvhatjuk meg otthonunkat és egészségünket a káros szennyeződések ellen.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.