Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Almaecet: az ókori „csodaszer”

2008.01.04

Az ókorban csodaszerként tartották számon az almaecetet sokoldalú felhasználhatósága és jótékony hatásai miatt.Kép Kínában az ecetes kancsó az élet jelképének számított, a görögök és rómaiak mágikus erőt tulajdonítottak neki, a nők fürdésre használták szépségük megóvása érdekében. Hippokratész első „antibiotikumként” alkalmazta, de a gasztronómiában is szívesen kiaknázták tulajdonságait főként a tartósításban és ízesítésben, a rómaiak kedvelt étele volt az almaecettel megbolondított „insalata”, tulajdonképpen innen származik a ma ugyancsak egészséges saláta.


A XX. században újra előtérbe került e szer használata. Kép Nagyanyáink ízfokozó, tisztító, szépségápoló sebgyógyító befolyása végett kedvelték.

 

De nézzük, mi ez a készítmény, és mire használható. Az ecet ecetsav és aromaanyagok vizes oldata, úgy keletkezik, hogy az alkoholtartalmú italok levegő hatására megsavanyodnak, és a folyamat során az alkohol ecetsavvá alakul át. Az almaecet összetevői pozitívan hatnak a szervezetre: ezek közül legfontosabb a pektin, amely serkenti az emésztést, és csökkenti a koleszterint. Az ecetsav a gyomorra és a bélrendszerre kedvező, hiába savanyú, a szervezetben bázikus kémhatást vált ki, a klasszikus vitaminok, A-,B-,C-,E- vitaminok az anyagcseréért, keringésért, külső-belső védelemért felelősek, ezenkívül a vas, nátrium, kén, szilícium, amelyek szintén megtalálhatóak az almaecetben, áldásosak az immunrendszerre, a csontokra és a bőrre.

 

 

 

Hogy kihasználjuk ezeket a kedvező tulajdonságokat, könnyedén készíthetünk almaecetes italt: Kép egy pohár vízhez tegyünk egy teáskanálnyi almaecetet és egy-két teáskanálnyi mézet.

A konyhában igen finom fűszerként lehet a segítségünkre: elsősorban salátákhoz halételekhez, szárnyasokhoz illik. De tartósításra egyaránt alkalmas, sőt a sütemények is omlósabbak lesznek, ha néhány cseppet teszünk a tésztába, tojásfőzősnél megelőzi a héj megrepedését, az elsózott levest is helyrehozhatjuk pár cseppel. Előnye még, hogy a hüvelyesekből, káposztafélékből készült ételek könnyebben emészthetőek néhány kanálnyi almaecettől. Sőt, ha a saláták, zöldségek és gyümölcsök mosásánál használjuk, eltávolíthatjuk a növényvédő szerek maradványait.

 

A háztartásban csíraölő és fertőtlenítő hatásának vehetjük hasznát. A lerakódott vízkövet, zsírt könnyűszerrel feloldja, az üvegfelületeket és réztárgyakat csillogóvá varázsolhatjuk vele, és a vasalást is megkönnyíti. Az almaecetben található ásványi anyagoknak köszönhetően a szobanövények jobban fejlődnek, adjunk az öntözővizükhöz egy-két kanálnyit.

 

A szépségápolásban úgyszintén előnyös az almaecet. Serkenti a keringést, erőt ad a bőrnek, hajnak. Nyugodtan adagolhatunk a fürdővízhez, a fejbőrt is bekenhetjük almaecetes vízzel, ezzel orvosolhatjuk a hajhullást. A római nők almaecetes vízben lubickoltak, hogy a bőrük feszes maradjon és felfrissüljenek.

 

A mondás, miszerint „a savanyú felvidít”, ma is érvényes, mert az ecetes, savanyú ételek és italok pár percen belül frissítően hatnak szervezetünkre, felélénkítik anyagcserénket. Próbáljuk ki bátran kívül-belül az ókoriak csodaszerét: az almaecetet!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.