Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A legfőbb érték: az egészség

2008.01.03

Az egészség értékességét több magyar közmondás és szólás megfogalmazza:

 A tisztaság fél egészség. Nincs jobb, mint a jó egészség. Az egészség ízét a betegség adja. Hiába ott a kincs, ahol egészség nincsen. Akkor becsüli az ember az egészséget, amikor nincs.
 Akkor drága az egészség, amikor meglep a betegség.
 Kitűnik tehát, hogy rendkívül fontos és pótolhatatlan dologról van szó. Bizonyítja az is, hogy csecsemő születésekor a szülők azt szokták mondani, mindegy hogy fiú vagy lány, csak egészséges legyen.
 

Kép Az egészség fogalma koronként és kultúránként változik, de minden időben törekedtek az emberek az egészség megőrzésére és helyreállítására, alátámasztja ezt az orvostudomány magas szintre jutása is.

 

Ma az egészségképhez némi szubjektivitás társul. Ha  egészségesre gondolunk, valami olyan dolog körvonalazódik bennünk, ami életerős, fitt, higiénikus, ép, a beteg, betegeshez pedig kóros, patológikus, morbid, rendellenes, egészségtelen, gyenge fogalmakat társítunk.

 

Az egészség nemcsak a testi betegségtünetek hiányát, hanem lelki harmóniát, teljes egyensúlyi állapotot ugyancsak jelent. 

 

Hivatalosan az egészség a WHO (Egészségügyi Világszervezet) megfogalmazásában a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota.

 

Az egészségi állapot megtartása több tényezőtől függ, részben kívülálló összetevőktől, például környezeti hatások, öröklött hajlamok, és persze vannak elkerülhetetlen betegségek, de legnagyobbrészt rajtunk múlik, miként óvjuk, vagy károsítjuk egészségünket. Az életmódunk kialakítása a mi feladatunk, amely által jelentős befolyást gyakorolunk testi-lelki hogylétünkre. A nem megfelelő táplálkozás, a mozgás és sport hiánya, a káros szenvedélyek, a sok stressz, a kevés pihenés, mind egészségünket veszélyeztető faktorok, amelyek hamarabb vezetnek megbetegedésekhez.

Kép 

Mit tehetünk egészségünk megóvása érdekében? Tudatosan és saját magunknak kell az egészség megtartására törekednünk, de ehhez mindenkinek érdemes számba vennie, mik azok, amik az egészségét szolgálják, és melyek azok a tényezők, amelyek veszélyeztethetik azt. A családból hozott minták nagymértékben befolyásolják ezt a képet, ezért alapvető követelmény már a gyerekekben tudatosítani az egészség értékét, és határozott attitűdöt kialakítani ezzel kapcsolatban. Mint nagyon sok dologban, ebben az estben ugyancsak hangsúlyozni kell a prevenció szerepét, de ajánlatos megjegyezni, hogy mindent csak mértékkel, nem tanácsos egyik végletből a másikba esni. A legfontosabb ebben a kérdésben is, hogy ne másoknak akarjunk megfelelni, hanem önmagunknak.

 

 Egészségünk védelmében figyeljünk magunkra és másokra is, családtagjainkra, barátainkra, szervezzünk közös programokat, kapcsolódjunk ki, találjuk meg az adekvát stresszoldó módszert, relaxációs módokat. Igyekezzünk olyan tevékenységeket végezni, amelyek örömet okoznak, bármibe fogunk mindenképp pozitívan álljunk hozzá. Legyünk nyitottak, és találjunk apró örömöket. Testi jóllétünket különböző wellness technikákkal és termékekkel tarthatjuk karban. Emellett lényeges környezetünk kellemes és egészséges kialakítására egyaránt figyelmet fordítani.

 
A test-lelki egészség javára érdemes áldozni mind időt és energiát, mert kevesebbe fog kerülni, mint a betegség orvoslása. Ha már megvan a probléma, sopánkodhatunk, hogy mennyi mindent tehettünk volna, formálhattunk volna másképp, hogy elkerüljük a bajt.

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.